Erdélyi szálláshelyek - szállodák - szállások - erdélyi olcsó szállás - Ingyenes szálláshirdetés!!!-

 

Főoldal
Szálláshelyek
Látnivalók-Települések
Szállásfoglalás
Programajánló
Sípályák
Hírlevél

Szálláskereső

Település:
Kategória:




=



Vártető panzió - Tusnádfürdő




Deság Villa Panzió és Kulcsosház - Zeteváralja




Vadász Kulcsosház - Gyergyószentmiklós




Melinda Vendégház - Jád-völgye




Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye




Nagy Éva Kulcsosház - Homoródfürdő




Száva villa - Csíkszereda




Nosztalgia Vendégház - Torockó




Nagy Lak I. - Zetelaki Víztározó




Bíró Panzió - Hargitafürdő



 
2018. október 16. kedd, Gál névnapja van.

    
Disznóvágás Székelyföldön



Disznóvágás Székelyföldön
Meghívjuk Önöket egy hagyományos disznófeldolgozásra, ahogyan azt a székelyek végzik. Ez a művelet most is népünnepélynek számít a székely gazda házánál: hogy oldja a téli hideget mindenki iszik egy kis házi szilvapálinkát, vagy forralt, fahajas bort. Az udvaron egy ideiglenes faasztalt állítanak, amire a leölt disznót teszik. A mészáros már feni késeit. Miután megtisztítják, a disznót óvatosan megpörkölik szalmakötegek lángja mellett. Utána kezdik a felboncolást, amely a mészáros nagy hozzáértését dicséri. A zsíros szalonnadarabokat üstbe rakják töpörtyűnek, s az asszonyok nekikezdenek a belek kipucolásának. A disznó fülét és farkát általában a gyerekek kapják. Rögtön, miután felbontják a disznót, a friss húsból apró darabokat vágnak le és odateszik a tűzre, csak hagymát és fűszereket adva hozzá. Akik az asztalnál ülnek áldást mondanak a házigazdára és kívánják, hogy a jövő évi disznó még nagyobb legyen, az étel még bőségesebb és a disznóvágás még sikeresebb. Ezzel a művelettel még nem ért véget a disznóvágás: miután felvágták a bőrt és odatették a töpörtyűnek valót az üstbe, már árad a konyhából a különböző fűszerek illata: a húsból lassanként kolbász lesz, a májas és véres hurkák kezdenek kitelni, a disznófő sajt kerekedik és a füstölni való sonka kész van a füstre, valamint a káposztaleves a húsgombóccal már a tűzön rotyog.

Program:
-8,00 - reggeli a szálláshelyen
-9,15 - kor indulás Kénosba, Székelyudvarhelytől 13 km-re levő faluba
Akinek kedve tartja szétnézhet a farmon, megnézheti a nyulakat, különféle szárnyasokat, lovakat, kecskéket, juhokat. Aki akar, segédkezhet és nézheti, miként dolgozzák fel a disznót a hozzáértő kezek. A többiek a faluban szekerezhetnek, vagy időtől függően szánozhatnak.
-17,00 estebéd - káposztaleves húsgombóccal, lesi pecsi friss házikenyérrel vagy puliszkával friss disznóhúsból, savanyúsággal
- utána zenével egybekötött táncmulatság


Ár: - 25 euro/személy felnőtteknek - 15 euro/személy gyerekeknek ( 5-14 éves korig ) - 5 év alatt ingyenes

Az ár tartalmazza: szállítás, farmlátogatás,kalács-pálinka kóstolás , szekerezés-szánozás, disznótoros vacsora , zenés táncmulatság.
Megj: - program min.10 fő jelentkezése esetén indul

Jelentkezés:



E-mail cím:

 




Árika Kulcsosház - Ivó



Pisztrángos Kulcsosházak - Sikaszó

40Euro/5fő/éj


Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Meda kulcsosház - Jád-völgye



Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós

2500Ft/fő/éj


Pataki kulcsosház - Ivó



Brigitta Vendégház - Sikaszó



Vadvirág Kulcsosház - Ivó



Ilona Völgye kulcsosház - Homoródfürdő

50 Euro/nap/ház


Ózon Panzió III. - Jád-völgye



Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye



Vándorszálló - Zeteváralja

Zeteváralja


Sánduly Kulcsosház - Ivó



Hosted by MLnet.hu copyright © IF.Vorzsak Z.G - Romania 2007-2018
Felhasználási feltételek